Rybelsus vs Ozempic

Hyrje

Rybelsus (Semaglutide) dhe Ozempic (Semaglutide) janë ilaçe me recetë. Ata të dy janë aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të ndihmuar në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak tek të rriturit me diabet tip 2.

Rybelsus dhe Ozempic përmbajnë të njëjtin ilaç aktiv, semaglutide, por në forma të ndryshme. Rybelsus vjen si një tabletë me gojë, ndërsa Ozempic jepet si një injeksion nënlëkuror.

Të dy Rybelsus dhe Ozempic janë ilaçe me emër markë. Versionet e përgjithshme të ilaçeve nuk janë aktualisht në dispozicion.

Ky artikull përmban informacione rreth ndryshimeve kryesore midis Rybelsus dhe Ozempic. Nëse jeni duke menduar për opsionet tuaja të trajtimit, këto detaje mund t’ju ndihmojnë të merrni parasysh nëse njëra prej këtyre ilaçeve mund të jetë e përshtatshme për ju.

Shënim: Për informacion më gjithëpërfshirës në lidhje me këto dy ilaçe, shihni artikujt tonë Rybelsus dhe Ozempic.

Përbërësit e Rybelsus dhe Ozempic

Të dy Rybelsus dhe Ozempic përmbajnë semaglutide aktive të përbërësit. Ato i përkasin një klase të ilaçeve të quajtur agonistë peptide-1 (GLP-1) të ngjashëm me glukagon. Një klasë e barnave është një grup ilaçesh që veprojnë në një mënyrë të ngjashme.

Përdorimet e Rybelsus vs Ozempic

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka aprovuar Rybelsus dhe Ozempic për disa nga të njëjtat përdorime, si dhe ato të ndryshme.

Cilat Rybelsus dhe Ozempic përdoren për

Rybelsus dhe Ozempic janë të dy të aprovuara nga FDA për të ndihmuar në kontrollin e sheqerit në gjak tek të rriturit me diabet tip 2. Udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Diabeteve (ADA) rekomandojnë përdorimin e ilaçeve në kombinim me dietën dhe stërvitjen.

Rybelsus dhe Ozempic nuk janë aprovuar për të trajtuar diabetin e tipit 1, ose një ndërlikim të diabetit të quajtur ketoacidozë diabetike. Gjithashtu, ilaçet nuk janë studiuar te njerëzit që kanë pasur një problem të pankreasit të njohur si pankreatiti. Nëse e keni pasur këtë gjendje në të kaluarën, mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë një ilaç të ndryshëm për diabet.

Nëse dieta dhe ushtrimi vetëm nuk po ndihmojnë diabetin tuaj të tipit 2, Rybelsus nuk duhet të jetë ilaçi i parë që provoni.

Përdorime të tjera të Ozempic

Ozempic është gjithashtu e aprovuar nga FDA për të ulur rrezikun e problemeve të mëdha të zemrës në njerëzit me diabet tip 2 dhe sëmundje të zemrës. Ilaçi ul rrezikun e sulmit në zemër, goditje në tru dhe vdekjes nga sëmundjet e zemrës. Rybelsus nuk është aprovuar nga FDA për këtë përdorim.

Efektiviteti i Rybelsus vs Ozempic

Rybelsus dhe Ozempic kanë përdorime të ndryshme të aprovuara nga FDA, por ato të dy përdoren për të trajtuar diabetin tip 2 kur përdoren në kombinim me dietën dhe ushtrimet.

Këto ilaçe nuk janë krahasuar drejtpërdrejt në studimet klinike. Sidoqoftë, të dy Rybelsus dhe Ozempic janë gjetur efektive për të ndihmuar në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet tip 2 kur përdoren me dietë dhe stërvitje. Për informacion se si kryhen këto ilaçe në studimet klinike, shihni informacionin e përshkruar për Rybelsus dhe Ozempic.

Rybelsus dhe Ozempic janë të dy një lloj droge të quajtur një agonist peptid-1 i ngjashëm me glukagon-1 (GLP-1). Agonistët GLP-1 si Rybelsus dhe Ozempic janë përfshirë në udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Diabeteve (ADA) për trajtimin e diabetit të tipit 2. Këto udhëzime rekomandojnë agonistët GLP-1 si një mundësi shtesë trajtimi kur metformina nuk ul mjaft sheqerin në gjak.

Udhëzimet ADA gjithashtu rekomandojnë një agonist GLP-1 për njerëzit që kanë diabet tip 2 përveç sëmundjeve të zemrës. Sidoqoftë, ADA rekomandon vetëm ilaçe me përfitime të dëshmuara të zemrës dhe miratimin e FDA për këtë përdorim. Rybelsus nuk është aprovuar nga FDA për këtë qëllim.

Efektet anësore të Rybelsus vs Ozempic

Të dy diabeti i Tipi Rybelsus dhe Ozempic. Këto ilaçe mund të shkaktojnë disa nga të njëjtat efekte anësore, si dhe disa të ndryshme. Disa nga këto efekte anësore janë përmendur më poshtë.

Për më shumë informacion mbi efektet anësore të dy ilaçeve, shihni Udhëzuesin e Ilaçeve Rybelsus dhe Udhëzuesin e Medikamenteve Ozempic.

https://harmoniqhealth.com/al/adamour/ Efektet anësore të buta

Listat e mëposhtme përmbajnë disa nga efektet anësore më të zakonshme të Rybelsus ose Ozempic, dhe disa që të dy ilaçet ndajnë.

 • Mund të ndodhë me Rybelsus:
 • Ulja e oreksit

li> nauze dhe të vjella

 • dhimbje barku
 • stomak i mërzitur
 • gaz
 • Humbja e peshës
 • Këto efekte anësore mund të jetë i përkohshëm, që zgjat disa ditë ose javë. Nëse efektet anësore zgjasin më shumë se kaq, ju shqetësojnë ose bëheni të rëndë, sigurohuni që të bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj.

  Efektet anësore serioze

  Kjo listë përmban shembuj të efekteve anësore serioze që mund të ndodhin me Rybelsus dhe Ozempic kur merren individualisht:

  • Hipoglikemia (gjak i ulët sheqer) kur përdoret me insulinë ose ilaçe të tjera të diabetit të quajtura sulphonylureas
  • Komplikimet e retinopatisë diabetike (një formë e dëmtimit të syve për shkak të diabetit), siç është shikimi i përkeqësuar
  • Problemet e papritura të veshkave
  • Tiroret e qelizave c-qelizë*

  Nëse keni efekte anësore serioze ndërsa përdorni Rybelsus ose Ozempic, telefononi menjëherë mjekun tuaj. Nëse efektet anësore ndjehen kërcënuese për jetën, ose nëse besoni se keni një urgjencë mjekësore, telefononi menjëherë 911 ose numrin tuaj të urgjencës lokale.

  Shënim: Për më shumë informacion në lidhje me efektet anësore të buta dhe serioze, shihni artikujt tanë mbi efektet anësore të Rybelsus dhe Ozempic.

  * Rybelsus dhe Ozempic kanë një paralajmërim të boksuar për rrezikun e tumoreve të qelizave C të tiroides. Një paralajmërim i boksit është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Për më shumë informacion, shihni seksionin më poshtë të quajtur "Paralajmërimet e Rybelsus dhe Ozempic".

  Kostoja e Rybelsus vs Ozempic

  sa varet nga kostot e Rybelsus ose Ozempic nga plani i trajtimit, mjeku juaj, plani juaj i sigurimit dhe farmacia juaj. Ju mund të gjeni vlerësimet e çmimeve për ilaçet në GoodRX.com.

  Rybelsus dhe Ozempic janë të dy ilaçe me emër të markës. Aktualisht nuk ka forma të përgjithshme të asnjërës ilaç. Ilaçet me emër të markës zakonisht kushtojnë më shumë sesa gjenerikë.

  dozimi, format dhe administrimi

  Rybelsus vjen si një tabletë gojore që ju gëlltisni.

  Ozempic vjen si një stilolaps i paracaktuar që përdorni për t’i dhënë vetes një injeksion nënlëkuror. Injeksionet do të jenë në barkun tuaj, kofshën ose krahun e sipërm.

  Dallimet e dozimit midis Rybelsus dhe Ozempic

  Me Rybelsus, zakonisht do të merrni 3 miligram (Mg) një herë në ditë për 30 ditët e para. Pas kësaj, mjeku juaj zakonisht do të rrisë dozën tuaj në 7 mg një herë në ditë. Kjo është doza që zakonisht është e nevojshme për të ndihmuar në përmirësimin e menaxhimit të sheqerit në gjak.

  Pasi të keni marrë 7 mg Rybelsus për 30 ditë, mjeku juaj do të vendosë nëse do të rrisë dozën. Nëse mund të përfitoni nga menaxhimi më i mirë i sheqerit në gjak, ato mund të rrisin dozën tuaj në 14 mg, një herë në ditë.

  Me Ozempic, zakonisht do të filloni me një injeksion 0.25-mg një herë në javë. Pas 4 javësh, mjeku juaj ka të ngjarë të rrisë dozën tuaj në një injeksion 0.5-mg një herë në javë. Nëse mund të përfitoni nga menaxhimi më i mirë i sheqerit në gjak, mjeku juaj mund të rrisë dozën tuaj në një injeksion 1-mg një herë në javë.

  Paralajmërimet e Rybelsus dhe Ozempic

  Rybelsus dhe Ozempic mund të mos jenë të duhura për ju nëse keni kushte të caktuara mjekësore ose faktorë të tjerë që ndikojnë në shëndetin tuaj. Këtu, këto quhen paralajmërime. Të dy ilaçet ndajnë disa nga të njëjtat paralajmërime, por ato gjithashtu kanë ato të ndryshme. Disa nga këto paralajmërime janë përmendur më poshtë. Para se të filloni të përdorni Rybelsus ose Ozempic, sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse këto paralajmërime vlejnë për ju.

  Paralajmërim i boksit: Rreziku i tumoreve të tiroides

  Të dy Rybelsus dhe Ozempic kanë një paralajmërim të boksuar. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Një paralajmërim i boksit paralajmëron mjekë dhe pacientë për efektet e drogës që mund të jenë të rrezikshme.

  Në studimet e kafshëve të Rybelsus dhe Ozempic, Semaglutide rriti rrezikun e tumoreve të qelizave C të tiroides. (Semaglutide është ilaçi aktiv si në Rybelsus ashtu edhe në Ozempic.) Nuk dihet nëse këto ilaçe rrisin rrezikun e tumoreve të tiroides tek njerëzit.

  Ju nuk duhet të merrni Rybelsus ose Ozempic nëse ju ose një anëtar i familjes keni pasur ndonjëherë një lloj të kancerit të tiroides të quajtur Medullar Carcinoma Tiroide. Ju gjithashtu nuk duhet t’i merrni këto ilaçe nëse keni një formë të rrallë të kancerit të quajtur sindromi i shumëfishtë endokrin i neoplazisë tip 2.

  Nëse zhvilloni simptoma të kancerit të tiroides ndërsa merrni Rybelsus ose Ozempic, shihni menjëherë mjekun tuaj. Simptomat mund të përfshijnë problemet e gëlltitjes, ngërirësisë që nuk bëhen më të mira, gulçim dhe një gungë në qafë.

  Paralajmërime të tjera

  Përveç paralajmërimeve të boksit, Rybelsus dhe Ozempic kanë paralajmërime të tjera.

  Para se të përdorni Rybelsus ose Ozempic, bisedoni me mjekun tuaj nëse ndonjë nga kushtet e mëposhtme ose faktorët e shëndetit zbatohet për ju:

  • Nëse keni pasur një reagim alergjik ndaj njërës Droga ose ndonjë prej përbërësve të tij
  • Nëse jeni shtatzënë ose ushqeheni me gji
  • Nëse keni një histori të pankreatitit
  • Nëse keni probleme në veshka, siç është veshka Dështimi
  • Nëse jeni diagnostikuar ndonjëherë me retinopati diabetike (një gjendje e syrit të shkaktuar nga diabeti)

  Për të mësuar më shumë rreth këtyre ilaçeve, shihni artikujt e thelluar në Rybelsus dhe Ozempic.

  Kalimi midis Rybelsus dhe Ozempic

  Mjeku juaj mund t’ju kalojë në Rybelsus nga Ozempic nëse preferoni të merrni ilaçe me gojë në vend që të keni injeksione nënlëkurore. Ose ata mund t’ju kalojnë në Ozempic nga Rybelsus nëse preferoni të merrni një ilaç një herë në javë në vend të një herë në ditë.

  Nëse keni sëmundje të zemrës, mjeku juaj mund të rekomandojë Ozempic në vend të Rybelsus. Ozempic është aprovuar për të ulur rrezikun e problemeve të mëdha të zemrës tek njerëzit me diabet tip 2 dhe sëmundje të zemrës. Rybelsus nuk është aprovuar për këtë përdorim.

  Nëse jeni duke marrë 14 miligram (Mg) të Rybelsus një herë në ditë, mjeku juaj mund t’ju kalojë në një injeksion prej 0.5-mg të Ozempic një herë në javë. Ju mund të filloni të keni injeksione tuaj Ozempic një ditë pas dozës tuaj të fundit të Rybelsus.

  Nëse po merrni një injeksion prej 0.5-mg të Ozempic një herë në javë, mjeku juaj mund t’ju kalojë në një dozë 7-mg ose 14 mg të Rybelsus një herë në ditë. Ju mund të filloni të merrni Rybelsus deri në 7 ditë pas injektimit tuaj të fundit të Ozempic.

  Nëse po merrni injeksione 1-mg të Ozempic një herë në javë, mbani në mend se nuk ka një dozë të barabartë të Rybelsus.

  Nëse jeni të interesuar të kaloni midis Rybelsus dhe Ozempic, bisedoni me mjekun tuaj. Ju nuk duhet të ndërroni ilaçet tuaja pa miratimin dhe udhëzimin e mjekut tuaj.

  Kur të bisedoni me mjekun tuaj

  Nëse po mendoni të filloni trajtimin Rybelsus ose Ozempic për diabetin tip 2, ose të kaloni nga një ilaç në tjetrin, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund t’ju këshillojnë se cili nga këto ilaçe mund të jetë më i miri për ju, ose nëse një trajtim tjetër me diabet mund të jetë më i përshtatshëm. Ata do të rishikojnë historinë tuaj të shëndetit personal, si dhe pozitat e mundshme dhe negativët e të dy ilaçeve.

  Disa nga pikat kryesore që duhet të merren parasysh kur krahasoni ilaçet përfshijnë:

  • Të dy Rybelsus dhe Ozempic përmbajnë të njëjtin ilaç aktiv (Semaglutide).
  • Rybelsus vjen si një tabletë gojore që ka të ngjarë të merrni një herë në ditë. Ozempic është dhënë si një injeksion nënlëkuror që me siguri do t’i jepni vetes një herë në javë.
  • Nëse sheqeri në gjak nuk kontrollohet mirë me ilaçet e tjera të diabetit, mjeku juaj mund të shikojë në shtimin e Rybelsus ose Ozempic në regjimin tuaj të trajtimit. Secila ilaç do të përdoret në kombinim me dietën dhe stërvitjen.
  • Ozempic është aprovuar për të zvogëluar rrezikun e sulmit në zemër ose goditje te njerëzit me diabet tip 2 dhe sëmundje të zemrës. Rybelsus nuk është aprovuar për këtë përdorim.

  Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth Rybelsus ose Ozempic, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Ato mund të ndihmojnë në përgjigjen e çdo pyetjeje që keni në lidhje me ngjashmëritë dhe ndryshimet midis ilaçeve.

  Shënim: Për më shumë informacion mbi diabetin tip 2, shihni listën tonë të artikujve të diabetit.

  Përgjegjësia: Lajmet mjekësore sot kanë bërë çdo përpjekje për të siguruar që të gjitha informacionet janë faktikisht të sakta, gjithëpërfshirëse dhe të azhurnuara. Sidoqoftë, ky artikull nuk duhet të përdoret si zëvendësues i njohurive dhe ekspertizës së një profesionisti të licencuar të kujdesit shëndetësor. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj ose profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë ilaç. Informacioni i drogës që përmbahet këtu është subjekt i ndryshimit dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, udhëzimet, masat paraprake, paralajmërimet, ndërveprimet e drogës, reaksionet alergjike ose efektet anësore. Mungesa e paralajmërimeve ose informacioneve të tjera për një ilaç të caktuar nuk tregon se kombinimi i ilaçeve ose ilaçeve është i sigurt, efektiv ose i përshtatshëm për të gjithë pacientët ose të gjitha përdorimet specifike.

  • Tipi 2
  • Farmaci/farmacist