Mi a discoid ekcéma? A

discoid ekcéma vagy discoid dermatitis krónikus állapot, amely magában foglalja a bőr gyulladását. Olyan kiütést eredményez, amely elszíneződött érme alakú lemezeknek tűnik. Rendkívül viszkető és kényelmetlen.

Az emberek néha a discoid ekcémát nummularis dermatitisnek vagy nummuláris ekcéma -nak nevezhetik. A discoid ekcéma plakkok befolyásolják a különböző testrészeket, de ezek többnyire az alsó lábakon, a kezeken és az alkaron fordulnak elő.

A discoid ekcéma krónikus állapot, amely hosszú távú vagy visszatérő. Nem fertőző, vagyis nem tud átjutni egyik emberről a másikra.

Ez a cikk felvázolja a discoid ekcéma okait, tüneteit és kezelését. A discoid ekcéma fő kezelése a

napi hidratálás a pásztorozókkal. Számos tőzsdén kívüli (OTC) készítmény áll rendelkezésre, de ha ezek nem működnek, az orvos újabb megoldást kínálhat.

Az emberek éjszaka flurandrenolidban átitatott öltözködést is használhatnak.

Egyéb kezelési lehetőségek a következők:

 • Topikális szteroidok
 • Vényköteles nem szteroid topikális gyógyszerek
 • Szisztémás orális vagy injektálható szteroidok
 • Biologika, például a dupilumab (dupixent)

Ha az enyhébb kezelések nem működnek, az orvosok orális szteroidokat írhatnak elő az általános tünetek kezelésére. A szteroid injekciók a lokalizált területen a makacs léziók ellen is segíthetnek. Az embereknek csak a szteroidokat kell használniuk óvatosan és az orvos utasításai szerint.

Az orvos antibiotikumokat is felírhat, például doxiciklin (DORYX) vagy minociklin (minocin) a másodlagos fertőzések kezelésére.

okozza

Az American Dermatológiai Akadémia (AAD) szerint a discoid ekcéma a férfiaknál idősebb korban hajlamos, mint nőstényekben. Általában az 50 évesnél idősebb férfiakat érinti, de nőstényekben 30 éves kor előtt alakul ki.

Az orvosok nem tudják a discoid ekcéma pontos okát, de valószínűbb, hogy érinti az embereket, akiknek száraz, érzékeny bőrű. Az erős szappanok, mosószerek és durva ruházat mind irritálhatják a bőrt. A

discoid ekcéma úgy tűnik, hogy gyakoribb a téli hónapokban, amikor a beltéri páratartalom alacsonyabb.

Egyes gyógyszerek növelhetik az ember kockázatát a discoid ekcéma kialakulásának. Ide tartoznak:

 • ribavirin
 • Tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-alfa) blokkolók

tünetek

A discoid ekcéma kerek vagy ovális plakkokat okozhat, amelyek kis emelt foltokból és bőr méretezéséből állnak. A foltok általában 2–10 centiméter átmérőjűek, és egy személy közül egy és 50 között lehet.

Az érintett területek elszíneződtek és jól definiált szélekkel rendelkeznek. Az érme alakú plakkok tetején lehetnek kis mérlegek vagy kéreg.

A világos bőr tónusokon ez a elszíneződés rózsaszínűnek vagy pirosnak tűnhet, miközben sötét bőr tónusokon lehet sötétbarna, szürke vagy lila.

Tudjon meg többet arról, hogy az ekcéma hogyan jelenik meg a sötét bőrön.

Irritáció

Az érintett területek rendkívül viszketőek, különösen éjszaka, és éghetnek vagy csíphetnek.

Az állandó karcolás és dörzsölés a lichenifikáció folyamatához vezethet, amelyben az epidermisz vagy a bőr külső rétege benőtt. Ez miatt a bőr megvastagodik és eltúlzott bőrjelölések jelennek meg.

Ha a bőrgát megszakad, akkor fennáll a fertőzés kockázata. A vírusos vagy bakteriális fertőzés síró sebeket okozhat.

Ez a gyűrűféreg?

Az emberek összekeverhetik a nummularis dermatitist más hasonló bőrbetegségekkel, beleértve a gyűrűférgeket is.

A gyűrűférgek a gombás fertőzések egy csoportjára utalnak, beleértve a sportoló lábát is. Az egyik típus, a tinea corporis, hasonlíthat a discoid ekcema -ra.

Míg a gyűrűféreg gombás fertőzés, a discoid ekcéma oka nem ismert. Ugyanakkor valószínűbb, hogy nagyon száraz bőrű embereknél alakul ki. Ezzel szemben a gyűrűférgek bármilyen típusú bőrt befolyásolhatnak. A

discoid ekcéma kis foltok klaszterként kezdődik, amelyek kiütésgé válnak. A gyűrűhféreg egy kör alakú folt, amely középen növekszik és világosabbá válik, és gyűrűt képez. Számos gyűrű alakulhat ki az egész testben. Mindkét kiütés viszkethet, de a discoid ekcéma égő szenzációt is okozhat.

Az embernek meg kell kérnie az orvost, hogy nézze meg a kiütést, mivel a helyes diagnózis lehetővé teszi a megfelelő kezelést.

Tudjon meg többet a discoid ekcéma és a gyűrűhféreg közötti különbségekről.

Otthoni gyógymódok

Nincs gyógymód a discoid ekcéma számára, de a kezelés segíthet a tünetek enyhítésében a bőr rehidrálásával, a gyulladás csökkentésével és az ismételt fertőzések megelőzésével.

A discoid ekcéma emberek képesek lehetnek minimalizálni a kellemetlenséget:

 • Naponta egyszeri fürdés vagy zuhanyozás hűvös vagy langyos vízben
 • A bőr hidratálása a bőr hidratálása naponta kétszer és zuhanyozás után
 • A jó kézhigiénia gyakorlása a fertőzés megelőzése érdekében
 • A sérülések elkerülése vagy dörzsölése az állandó hegek és fertőzések megakadályozása érdekében
 • A helyi szteroidok közvetlenül alkalmazása közvetlenül alkalmazva a bőr a gyulladás csökkentése érdekében
 • TAR -készítmények használata a gyulladás csökkentésére idősebb, megvastagodott, pikkelyes plakkokban
 • Próbáljon hűvös, nedves környezetben maradni, és elkerüli a forró, száraz környezetet, amely súlyosbítja a Tünetek
 • Pazaros krém, krém vagy szappanpótló használata a bőr lágyításához és simításához
 • Nedves csomagolások, például tompított kötszerek segítségével, a gyulladt foltok enyhítésére

Orvosi kezelések

Ha a kereskedelmi termékek nem működnek, az orvos vagy a gyógyszerész tanácsot adhat az alternatívákról. Különböző tőzsdén kívüli gyógyszerek állnak rendelkezésre, beleértve a samponokat, a lágyító termékeket és néhány alacsony dózisú topikális szteroidot.

Mesterséges ultraibolya A (UVA) vagy UVB fényterápia segíthet csökkenteni a tünetek csökkentését. Ez a terápia magában foglalja a koncentrált UV -fény célzott alkalmazását az érintett területeken. Az ekcéma esetén több fototerápiás kezelésre lehet szükség a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

komplementer terápiák

Az atópiás ekcéma és a discoid ekcéma komplementer kezelései az aromaterápia, a masszázs, a homeopátia és néhány gyógynövényes gyógymód.

Bármilyen új kiegészítő vagy alternatív terápia használata előtt az embereknek ellenőrizniük kell egy orvossal, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kezelés kutatás-támogatású-e, és jó hírű forrásból származik. Tájékoztatniuk kell az orvosot a már elvégzett kiegészítő kezelésekről is.

Diagnózis

Az orvos diagnosztizálhatja a discoid ekcémát, miután megtekintette a fémjelek jeleit és tüneteit, és a személyt dermatológushoz vagy bőr -szakemberhez utalhatják.

Az egészségügyi szakemberek elemezhetik a szöveti mintákat a sérülésektől, hogy kizárják a gyűrűférgeket.

Ha úgy tűnik, hogy másodlagos fertőzés van, az orvos tampon vesz fel elemzésre.

Megelőzés

Az emberek lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az ekcéma visszatérésének esélyét. Ide tartoznak:

 • A bőrt hidratáló szerek felhasználásával és olajok hozzáadásával a fürdőhöz
 • A bőr óvatosan lágy törülközővel történő száraz törlése.
 • laza ruházat viselése, amely nem irritálja a bőrt, és inkább a természetes választást választja, mint a gyártott szöveteket. Az orvos diatea vélemény https://harmoniqhealth.com/hu/diatea/ utasításait és ajánlásait követve óvatosan a káros vegyi anyagok eltávolítására. A bőr karcolásától vagy dörzsölésétől kezdve a bőr

összefoglaló

discoid ekcéma, más néven nummuláris ekcéma, általában a gyulladás és a bőr szárazságának lemez alakú foltjait okozza.

Luhás kenőcsök használata, jó higiéniai gyakorlatok fenntartása és a kiváltók elkerülése segíthet az embereknek a discoid ekcéma otthoni kezelésében. Súlyos esetekben az orvosok orvosi kezeléseket javasolhatnak, például vényköteles kenőcsöket, szteroidkezeléseket vagy fototerápiát.

 • atópiás dermatitis/ekcéma

Contents