Az esti primrózolaj kezelheti vagy megakadályozhatja a pattanásokat?

Az esti primrózolaj magas koncentrációt tartalmaz az omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakban. Ezeknek a vegyületeknek hatékony gyulladásgátló tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a pattanások kezelésében és megelőzésében.

Esti Primrose Oil (EPO) az Oenothera Bienis növény magjából származik, amely Észak -Amerikában és Európa egyes részein nő.

Bár anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy az EPO -kiegészítők javíthatják a pattanások tüneteit, nincs elegendő klinikai bizonyíték ezen állítások alátámasztására.

Ebben a cikkben azt tárgyaljuk, hogy az EPO hogyan segíthet a pattanásoknak, hogyan kell használni, és mikor látja a bőrgyógyászat.

Segít?

Acne vulgaris az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely a serdülők közel 85% -át érinti, valamint sok felnőtt. A

pattanások egy krónikus gyulladásos betegség, amely befolyásolja az olajtermelő (faggyú) mirigyeket és a szőrtüszőket a bőrben.

Számos vény nélkül kapható és vényköteles pattanás kezelése áll rendelkezésre. A gyógyszeres pattanások kezelése azonban néha nemkívánatos mellékhatásokhoz vezethet, például a száraz, irritált bőrhez.

Néhány ember úgy találja, hogy az EPO és más természetes termékek csökkentik pattanás tüneteit a hagyományos pattanások kezelések nem kívánt mellékhatásai nélkül.

Ugyanakkor nincs sok tudományos bizonyíték az EPO használatának alátámasztására a pattanások kezelésére.

Az EPO termékek segíthetnek csökkenteni a pattanások csökkentését azáltal, hogy kiegyensúlyozzák a test omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak arányát.

Az esszenciális zsírsavak olyan zsírok, amelyeket az emberi test önmagában nem tud előállítani. Ezért az emberek csak étkezési forrásokból, például növényi olajokból, szervhúsból és halakból szerezhetik meg őket.

Az EPO természetesen nagy mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaz. Az EPO átlagosan körülbelül 70–74% linolsavból és 8–10% gamma-linolénsavból (GLA) áll.

A linolsav egy omega-6 zsírsav, amely elősegíti a bőr egészségét:

 • A bőrgát megerősítése
 • A víz megőrzése az epidermiszben
 • A bőrfertőzések megelőzése
 • A faggyok termelésének szabályozása

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint az esszenciális zsírsavak hiánya szárazhoz vezethet , durva vagy pikkelyes bőr.

Az egészséges bőrrel összehasonlítva a pattanásokra hajlamos bőr hajlamos magasabb oxidált szkvalénszintű faggyút termelni, egy olyan vegyületet, amely jelentősen hozzájárul a gyulladásos pattanásokhoz és az alacsonyabb linolsav szintjéhez.

A test lebontja a linolsavat GLA-ba, egy másik zsírsavvá, gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal.

A GLA -szintézishez szükséges enzimek azonban nem jelennek meg a bőrsejtekben. A máj előállítja a GLA nagy részét, amely a véráramon keresztül a bőrre utazik.

Az egyik 2018-as áttekintő cikk szerzői szerint az EPO nemcsak a linolsavat, hanem a GLA-t és a Delta-6-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-dez-deszerázt is tartalmaz. Ezért az EPO -kiegészítés segíthet ellensúlyozni az esszenciális zsírsavhiány káros hatásait.

Az EPO

használata az EPO szóbeli kiegészítők vagy aktuális megoldások formájában kapható. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) nem szabályozza a kiegészítőket, ezért az embereknek óvatosan kell használniuk ezeket a termékeket.

Az emberek a helyi EPO -t is használhatják foltkezelésként vagy szérumként. A helyi EPO az érzékeny bőrű emberek bőrirritációjához vezethet, ezért fontos, hogy elvégezzük a tapasz tesztet, mielőtt az EPO -t az arcra alkalmaznák. Ez a teszt magában foglalja, hogy kis mennyiségű EPO -t alkalmazzunk a karon vagy a fül mögött a bőrre, hogy megnézhessék, hogy a szélesebb körben alkalmaznánk -e káros hatások.

Azok az emberek, akik képesek tolerálni a lokális EPO -t, vagy alkalmazhatják azt az egyes foltokra, vagy összekeverhetik a hidratálóval, és az egész arcukra felhordhatják. A

EPO nem illóolaj, de néhány esti illóolaj rendelkezésre áll. Az embereknek nem szabad lenyelni az illóolajokat, és nem alkalmazhatják azokat anélkül, hogy először hordóolajba hígítanák őket.

EPO és gyulladásos pattanások

Bár nincs sok klinikai bizonyíték az EPO használatával a pattanások, másodlagos és anekdotikus források speciális formáinak kezelésére, azt állítják, hogy ez segíthet a gyulladásos pattanások megnyugtatásában. A

GLA gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, de az EPO magasabb linolsav koncentrációját tartalmazza, ami elősegítheti a gyulladást.

Nem világos, hogy az EPO hatással van -e a hormonális, cisztás vagy felnőtt pattanásokra. Ez azonban javíthatja a bőr gát funkcióját és megakadályozhatja a vízvesztést.

Egy 2014 -es tanulmányban a kutatók megvizsgálták az orális EPO -kiegészítés hatásait a bőrvíz elvesztésére az izotrinoin (accutane) nevű pattanás gyógyszert szedő embereknél.

A tanulmány résztvevőinek fele hat 450 milligramm tablettát vett naponta háromszor 8 hétig. Azok az egyének, akik az EPO -t szedtek, kevesebb a bőrvíz -veszteség, mint a kontrollcsoportban.

adagolás

A felnőttek számára az orális EPO standard dózisai napi 1–8 gramm. A különböző márkáknak kissé eltérő adagolási információi lehetnek, tehát az embereknek mindig gondosan el kell olvasniuk az utasításokat.

Általánosságban az EPO biztonságosan használható rövid távú időszakokra, de hosszú távú biztonsága továbbra sem tisztázott. A legtöbb tanulmány az EPO és metabolitjainak hatásait vizsgálja néhány hét és néhány hónap alatt.

Az embernek konzultálnia kell orvosával, ha hosszabb ideig tervezi az EPO -kiegészítők használatát.

Lehetséges előnyök

Az EPO -ban lévő vegyületek a következő bőr előnyeit kínálhatják:

 • Javítsa a hidratációt és a rugalmasságot
 • Csökkentse ráncok és finom vonalak
 • Megnyugtatja a viszkető, száraz és irritált bőr
 • Szabályozza a faggyok termelését
 • Kezelje és megakadályozza a kitöréseket

Sajnos nem végeztek olyan magas színvonalú klinikai vizsgálatokat, amelyek az EPO -t vizsgálták pattanáskezelésként.

Az NIH azt állítja, hogy nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy támogassák az EPO -t bármilyen egészségi állapotra, beleértve a pattanásokat is.

mellékhatások

Bár az EPO általában a legtöbb ember számára rövid távon biztonságos, használata enyhe mellékhatásokhoz vezethet, például:

 • gyomorfájdalom
 • émelygés
 • A bőr irritációja

A terhes nőknek az EPO -kiegészítők szedése előtt kell beszélniük az orvosukkal, mert ezek növelhetik bizonyos kockázatát A terhesség szövődményei.

EPO -kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a warfarinnal és más vérhígítókkal. Azoknak az embereknek, akik ezeket a gyógyszereket szedik, az EPO használata előtt konzultálniuk kell orvosukkal.

alternatívák

Az EPO a sok növényi alapú pattanás-gyógyszer egyike. Az EPO alternatívái a következők:

 • Teafaolaj
 • boszorkány mogyoró
 • aloe vera gél

Bár növény -Az alapú termékek hozzájárulhatnak a pattanások tüneteinek csökkentéséhez, azok hatása az ember bőr típusától függően változhat.

A bőrgyógyász segíthet egy személynek annak meghatározásában, hogy mely termékek és összetevők valószínűleg a legjobban működnek a bőrtípusukhoz és aggodalmaikhoz.

Egyéb felhasználások

Az emberek topikális és orális EPO -kiegészítőket használnak sokféle körülmények között, beleértve:

 • Rheumatoid arthritis
 • Diabetikus neuropathia

Tudjon meg többet az esti primroseolaj egyéb felhasználásáról.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az embereknek orvosuk vagy dermatológusukkal kell rendelkezniük, ha olyan bőrrel kapcsolatos tünetekkel rendelkeznek, amelyek nem reagálnak az otthoni vagy a vény nélkül kapható kezelésekre.

Néhány tünet a következők:

 • Kicsi vörös vagy fehér dudorok
 • Fájdalmas, gyulladt bőrkárosodások
 • Puha, Folyadékkal töltött csomók a bőr alatt
 • Kemény, fájdalmas csomók a bőr alatt

Az általános orvos diagnosztizálhatja a pattanásokat és kezelési ajánlásokat nyújthat, míg a dermatológus személyre szabottabb bőrt kínálhat. gondozási kezelések.

A háziorvos ajánlhat egy személyt dermatológusnak, ha súlyos pattanások vannak, amelyek nem reagálnak a kezelésre.

Összegzés

Az EPO egy viszonylag biztonságos természetes kiegészítő, amely elősegítheti a gyulladásos pattanások tüneteinek csökkentését. Nincs azonban sok tudományos bizonyíték az EPO használatának alátámasztására a pattanások kezelésére.

Az EPO szóbeli kiegészítésben és aktuális formában kapható. Az FDA nem szabályozza a kiegészítőket, ezért az embereknek csak az EPO termékeket kell vásárolniuk a megbízható, jól megalapozott gyártóktól. Fontos, hogy ne zavarjuk az EPO -t az esti primrose illóolajjal.

Az egyes adagolási információkhoz forduljon a gyártó útmutatásain, vagy beszéljen egészségügyi szakemberrel.

 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.