arimidex (anastrozole)

Mi az arimidex?

arimidex egy márkanév-vényköteles gyógyszer. Az emlőrák kezelésére használják azokat a nőkben, akik menopauza mentén mentek keresztül.

Különösen az arimidex-et jóváhagyják a mellrák következő típusainak kezelésére:

 • A korai hormon receptor-pozitív (HR+) emlőrák. Az ilyen típusú rák esetében az arimidex kap arra, hogy csökkentse az emlőrák visszatérésének vagy elterjedésének kockázatát, miután azt már műtéttel kezelték. Az ilyen típusú kezelést adjuváns kezelésnek nevezzük. (A korai emlőrák sem terjedt ki sem a mellé, sem a hónaljban lévő nyirokcsomókból. És a HR+ rákot stimulálják, hogy hormonok, beleértve az ösztrogént is növekedjenek.) HR+ vagy HR-ismerő. A lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus emlőrákot általában nem kezelhetik műtéttel. Ezeknek a feltételeknek az arimidex-et első vonalbeli kezelésként adják meg. Az első vonalbeli kezeléssel a gyógyszer az első kezelés, amelyet a rákhoz használtak. (A lokálisan előrehaladott mellrák elterjedt a közeli területeken vagy a nyirokcsomókon, míg a metasztatikus emlőrák a test más részeire terjedt. És míg a HR+ emlőrákot hormonok stimulálják, a HR-ismerő rákot ösztönözhetik vagy nem ösztönözhetik. Hormonokkal növekszik.)
 • Helyileg előrehaladott vagy metasztatikus emlőrák, amely visszatért vagy elterjedt a rákos tamoxifennel történő kezelés után. Ehhez a felhasználáshoz arimidex adható a HR+, HR-negatív (HR-) vagy HR-ismerő emlőrák kezelésére. Ha azonban az emlőrák ösztrogénreceptor-negatív (ER–), vagy a múltban nem javult a tamoxifen-kezeléssel, akkor valószínűleg nem javul az Arimidex-rel. (ER – A ráknak nincs szüksége ösztrogénre a növekedéshez.)

arimidex tartalmazza a gyógyszer anastrozolot. Ez egy emlőrákhoz használt hormonterápia. Az emlőrákos hormonterápiák az ösztrogén megakadályozásával, hogy stimulálják a rák növekedését. Pontosabban, az arimidex egy olyan hormonterápia, amelyet aromatáz -inhibitornak hívnak. Úgy működik, hogy csökkenti az ösztrogén mennyiségét, amelyet a teste készít. A

arimidex 1 mg-os tablettaként érkezik, amelyet naponta egyszer szájon keresztül vesznek.

hatékonyság

Egy nagy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az arimidex hatékonyabb volt, mint a tamoxifen rákos gyógyszere a korai HR+ emlőrák kezelésében.

A vizsgálat összehasonlította a nőket a korai HR+ emlőrákkal, akik öt évig a tamoxifent szedtek olyan nőkkel, akik 5 évig arimidexet szedtek. A tamoxifent szedőkkel összehasonlítva az arimidexet szedő nők 17% -kal alacsonyabb kockázatot jelentettek:

 • A rákjuk visszatérése
 • A rákjuk más részeire terjedő rákjuk
 • Új rák kialakulása a többi (nem érintett) mellükben
 • Bármilyen ok által okozott halál

Az előrehaladott mellrák esetében a tanulmányok kimutatták, hogy az arimidex -kezelés vagy hatékonyabb vagy hasonlóan hatékonyabb a tamoxifen kezeléshez.

Az arimidex hatékonyságáról további információt az alábbiakban lásd az „Arimidex használati” szakasz.

arimidex generic

arimidex tartalmazza az aktív gyógyszer anastrozolot.

Arimidex generikus formái állnak rendelkezésre. A generikus gyógyszer az aktív gyógyszer pontos példánya egy márkanévben. Az általános anyagot ugyanolyan biztonságosnak és hatékonynak tekintik, mint az eredeti gyógyszer. A generikus anyagok általában kevesebbet fizetnek, mint a márkanév.

arimidex mellékhatások

arimidex enyhe vagy súlyos mellékhatásokat okozhat. Az alábbi listák tartalmazzák azokat a kulcsfontosságú mellékhatásokat, amelyek az arimidex szedése közben jelentkezhetnek. Ezek a listák nem tartalmazzák az összes lehetséges mellékhatást. És az Ön mellékhatásai az alábbiakban felsoroltaktól függhetnek, attól függően, hogy milyen feltételeket használ az Arimidex kezelésére.

További információ az Arimidex lehetséges mellékhatásairól, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. Tippeket adhatnak Önnek arról, hogyan lehet kezelni az esetleges mellékhatásokat, amelyek zavaróak lehetnek.

Megjegyzés: Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) nyomon követi a jóváhagyott gyógyszerek mellékhatásait. Ha szeretné beszámolni az FDA -nak egy mellékhatást, amelyet az Arimidex -rel volt, akkor ezt megteheti a MedWatch segítségével.

Ha az arimidex mellékhatásai elindulhatnak

akkor az arimidex bizonyos mellékhatásai hamarosan a gyógyszer szedése után lehetnek. Ennek oka az, hogy az Arimidex körülbelül 70% -kal csökkenti a test ösztrogénszintjét 24 órán belül, amikor elkezdi a gyógyszer szedését. Ez a fellépés olyan mellékhatásokhoz vezethet, amelyek hasonlóak a menopauza esetében, például forró villanások vagy alvásproblémák.

Egyéb mellékhatások sokkal hosszabb ideig tarthatnak a fejlődéshez. Ez magában foglalja a mellékhatásokat, például a csontok elvékonyodását és gyengülését, valamint a megnövekedett koleszterinszintet. Nem valószínű, hogy észreveszi az ilyen mellékhatásokat, de orvosa figyelemmel kíséri számukra.

Mennyi ideig tarthat az arimidex mellékhatásai

Nehéz megmondani, mennyi ideig fog tartani a mellékhatásaid, mivel minden ember reakciója a gyógyszerre eltérő lehet. Az, hogy mennyi ideig lesz mellékhatása a gyógyszertől, attól függ, hogy a test hogyan reagál az arimidexre.

Ha aggódik a mellékhatások miatt, amelyek úgy tűnik, hogy nem javulnak, beszéljen orvosával. Javasolhatják a mellékhatások kezelésének módját.

Enyhe mellékhatások

Az arimidex enyhe mellékhatásai között szerepelhet:

 • Forróhullámok
 • Gyenge érzés Fáradtság (energiahiány)
 • Fájdalom, amely befolyásolhatja az ízületeket, a hát vagy a csontokat
 • Artritisz (gyulladás az ízületekben)
 • émelygés és hányás
 • kiütés
 • Álmatlanság (alvás baj)
 • Fejfájás
 • Perifériás ödéma (duzzanat a lábadban, a boka, vagy láb, amelyet a folyadék visszatartása okoz)
 • lymphedema (nyirokfolyadék felhalmozódása a karod szöveteiben, ami duzzanatot okoz a területen)
 • Fáj a torok
 • szédülés
 • A hangulatváltozások, például a depresszió
 • A carpalis alagút szindróma (idegfeltétel, amely befolyásolja a csuklóját), amely fájdalmat, bizsergést vagy zsibbadást okozhat a kezedben

* Ez az arimidex enyhe mellékhatásainak részleges listája. Ha megismerheti más enyhe mellékhatásokat, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, vagy tekintse meg a gyógyszer felírási információkat.

Ezen mellékhatások többsége néhány napon belül vagy néhány héten belül eltűnhet. De ha súlyosabbá válnak, vagy nem mennek el, beszélj orvosával vagy gyógyszerészével.

Súlyos mellékhatások

Az arimidex súlyos mellékhatásai nem gyakoriak, de előfordulhatnak. Azonnal hívja orvosát, ha komoly mellékhatásai vannak. Hívja a 911 -et, ha a tünetei életveszélyesnek érzik magukat, vagy ha úgy gondolja, hogy orvosi sürgősségi helyzetben van.

A súlyos mellékhatások és tüneteik között szerepelhet:

 • Májproblémák, például hepatitis (a májban gyulladás). A tünetek között szerepelhet:
 • Általában nem érzi jól magát
 • Fájdalom a has jobb oldalán
 • sárgaság (a bőr sárgása vagy a szeme fehérek)
 • Bőrreakciók. A tünetek között szerepelhet:
 • Bőrfekélyek vagy fekélyek
 • Egyéb komoly mellékhatások, amelyeket az alábbiakban részletesebben ismertetünk a „mellékhatások részleteiben”, a következő:

  • Allergiás reakció
  • Csökkent a csont ásványi sűrűség (gyengült csontok)
  • Megnövekedett koleszterinszint

  mellékhatás részletei

  Kíváncsi lehet, hogy milyen gyakran fordul elő bizonyos mellékhatások ezzel a gyógyszerrel. Íme néhány részlet a gyógyszer által okozott számos mellékhatásról.

  Az alábbiakban ismertetett mellékhatások esetén a korai emlőrákban vagy előrehaladott emlőrákban szenvedő nők klinikai vizsgálatának eredményeit mutatjuk be.

  A korai emlőrák esetén a rák nem terjedt ki sem a mellé, sem a hónalj nyirokcsomóinak. Az előrehaladott emlőrák esetében azonban a rák elterjedt a közeli területeken vagy a nyirokcsomók (lokálisan előrehaladott emlőráknak nevezett), vagy a test más részeire (metasztatikus emlőráknak nevezett).

  allergiás reakció

  Mint a legtöbb gyógyszernél, néhány embernek allergiás reakciója lehet az arimidex szedése után. De nem ismert, hogy ez milyen gyakran fordul elő az arimidexet használó embereknél.

  Az enyhe allergiás reakció tünetei a következők lehetnek:

  • Bőr kiütés
  • Viszketés
  • Öblítés (meleg és bőrpír az önben bőr)

  Súlyosabb allergiás reakció ritka, de lehetséges. A súlyos allergiás reakció tünetei a következők lehetnek:

  • A bőr alatti duzzanat, jellemzően a szemhéjain, ajkán, kezében vagy lábánál
  • A nyelved, a száj, vagy torok
  • Hiányos légzés

  Hívja azonnal orvosát, ha súlyos allergiás reakció van az arimidexre. Hívja a 911 -et, ha a tünetei életveszélyesnek érzik magukat, vagy ha úgy gondolja, hogy orvosi sürgősségi helyzetben van.

  Csökkent csont ásványi sűrűség

  Lehetséges, hogy csökkent a csont ásványi sűrűség (gyengült csontok) arimidex kezeléssel.

  ösztrogén segít a csontok erős tartásában. De az Arimidex csökkenti az ösztrogén szintjét. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer gyengítheti a csontokat, és növelheti az osteoporosis (vékony, gyenge csontok) vagy a csonttörések kockázatát. De ne feledje, hogy a csonttörés fokozott kockázata elmúlik, miután abbahagyta az arimidex szedését.

  A korai emlőrákban szenvedő nők klinikai vizsgálatában, akiknek 5 éve arimidexet szedtek, 11% -ukban oszteoporózist fejlődtek ki. És az arimidexet szedő nők 10% -ának csonttörése volt. Összehasonlításképpen azoknak a nőknek, akik 5 évig szedtek a rákos tamoxifen -t, 7% -uk osteoporosis volt. És a nők 7% -ának volt csonttörése.

  Orvosa ellenőrizheti a csont ásványi sűrűségét mind az arimidex elindítása előtt, mind a kezelés során. A csont ásványi sűrűségének ellenőrzése az, hogy az orvosa hogyan méri, mennyire erős a csontok. Ehhez orvosa megrendel egy típusú röntgen tesztet, az úgynevezett dexa-szkennelésnek.

  A DEXA szkennelésének eredményétől függően orvosa gyógyszereket írhat fel a csontok védelme érdekében. Például azt javasolhatják, hogy vegyen egy kalcium- és D -vitamin -kiegészítést, egy olyan gyógyszert, amelyet biszfoszfonátnak vagy mindkettőnek hívnak.

  A gyengült csontok kockázatának csökkentése érdekében az arimidex szedése közben:

  • Ügyeljen arra, hogy elegendő kalciumot és D -vitamint kapjon (akár az étrendjén keresztül, akár az orvos által ajánlott kiegészítés elvégzésével)
  • Rutinszerűen végezzen súlyhordozó gyakorlatokat
  • Kerülje a dohányzást
  • Kerülje el nagy mennyiségű alkoholfogyasztást

  Ha kérdései vannak a csökkentett csont ásványi sűrűség kockázatával kapcsolatban, miközben az arimidex szedése közben beszél, beszéljen orvosával.

  A emelt koleszterinszint

  arimidex növelheti a vérben a zsír (koleszterin) szintjét. A magas koleszterinszintű szint növelheti a szívroham vagy a stroke kockázatát. Ezek a kockázatok akkor is megnövekednek, ha ischaemiás szívbetegségben van (egyfajta szívbetegség, amelyet a szívedben szűkített artériák okoznak).

  A korai emlőrákban szenvedő nők klinikai vizsgálatában megnövekedett koleszterinszintet tapasztaltak azoknak a nőknek a 9% -ánál, akik 5 évig arimidexet szedtek. Összehasonlításképpen, azoknak a nőknek a 3,5% -a, akik 5 évig szedtek a rákos tamoxifen -t, ugyanazt az eredményt kapott.

  Egy másik vizsgálatban azonban a koleszterinszintet nem számoltak be azoknál a nőkben, akik mindössze egy évig arimidexet szedtek.

  Orvosa vérvizsgálatokat rendelhet a koleszterinszint ellenőrzésére arimidex szedése közben. Ha a koleszterinszint túlságosan megemelkedik, orvosának azt javasolhatja, hogy szedjen gyógyszert a szint csökkentésére.

  Csökkentheti a megnövekedett koleszterinszint kockázatát:

  • Nem dohányzás
  • Rendszeresen gyakorol
  • Et Egészséges táplálkozás

  Ha kérdései vannak az arimidex -kezeléssel járó megnövekedett koleszterinszint kockázatával kapcsolatban, beszéljen orvosával.

  A mellékhatások 5 éves kezelés után

  A fent felsorolt arimidex enyhe és súlyos mellékhatásait mind azokban a nőkben figyelték meg, akik legfeljebb 5 évig szedtek a gyógyszert.

  Az arimidex klinikai vizsgálata követte a korai emlőrákban szenvedő nőket, akik 5 évig szedtek a gyógyszert. És a vizsgálatokat további öt évig folytatták, miután a nők abbahagyták a gyógyszer szedését. Ebben a kiegészítő időben nem jelentettek új mellékhatásokat.

  Ha aggódik az arimidex -kezelés utáni mellékhatások miatt, beszéljen orvosával. Megbeszélhetik veled, mire számíthat a kezelés után.

  Súlynövekedés

  Az arimidexet használó emberek súlyt szerezhetnek a kezelés során. Valójában a korai emlőrákban szenvedő nők klinikai vizsgálatában az arimidexet szedők 9% -a súlygyarapodást kapott. És azoknak a nőknek a 9% -ánál, akik 5 évig szedtek a rákos tamoxifen -t, súlygyarapodást kapott.

  Az előrehaladott emlőrákban szenvedő nők vizsgálatában az arimidexet szedő 2% -uk súlygyarapodást kapott. Összehasonlításképpen: a tamoxifent szedő nők 2% -ánál, a nők 12% -ánál pedig a megáldást szedő nők 2% -ánál fordultak elő. (A Meiestrol egy olyan gyógyszer is, amelyet emlőrák kezelésére használnak. De növelheti az emberek étvágyát is.)

  Mind a rák, mind a rákkezelések gyakran változásokat okozhatnak az étvágyában és a testtömegben. Ha aggódik az emlőrák kezelése során a súlygyarapodás miatt, beszéljen orvosával. Javasolhatják, hogy miként segíthetik az egészséges súly kezelését.

  Vissza vagy ízületi fájdalom

  Az arimidex szedése közben némi fájdalmat okozhat a hátán vagy az ízületekben.

  Például a korai emlőrákban szenvedő nők egyik klinikai vizsgálatában:

  • Az ízületi fájdalomról számoltak be:
  • Azok a nők 15% -a, akik 5 évig Arimidex -et szedtek
  • Azok a nők 11% -a, akik 5 évig szedtek a rákos tamoxifen gyógyszert
 • Vissza A fájdalomról számoltak be:
 • Azok a nők 10% -a, akik 5 évig arimidexet szedtek
  • Azok a nők 10% -a, akik 5 évig tamoxifent szedtek

  Az ízületi fájdalom, a fájdalom és a merevség az aromatáz -gátlók, például az arimidex gyakori mellékhatásai. (Az aromatáz -gátlók a gyógyszerek osztálya.)

  Úgy tűnik, hogy az ízületi fájdalom körülbelül 6 héttel kezdődik az aromatáz -inhibitor megkezdése után. És javulhat a drog szedésének első éve után. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy ezeket az ízületekkel kapcsolatos mellékhatásokat gyakran enyhén testmozgással, például gyaloglással lehet megkönnyíteni.

  Ha fájdalma van az ízületekben vagy a hátadban, miközben Arimidex szed, beszéljen orvosával. Javasolhatják a kellemetlenségek kezelésének módját.

  Fáradtság

  Az arimidex szedése gyenge vagy fáradtnak érzi magát (nincs energia).

  A korai emlőrákban szenvedő nők klinikai vizsgálatában a gyengeség és a fáradtság 19% -ánál fordult elő, amikor az arimidexet 5 évig szedtek. És ezek a mellékhatások 5 évig a rákos tamoxifen rákos gyógyszert szedő nők 18% -ánál fordultak elő.

  A fáradtság és a gyengeség a rákkezelések gyakori mellékhatásai. Emiatt fontos, hogy pihenjen, miközben rákkezelés alatt áll. Az American Cancer Society azonban azt is megjegyzi, hogy az aktív maradás fontos a fáradtság kezelésében. Beszéljen orvosával arról, hogy milyen fizikai tevékenység megfelelő az Ön számára. Azt is javasolhatják, hogy mekkora tevékenységet kell végeznie.

  Ha gyengeséget vagy fáradtságot érez az arimidex kezelés során, beszéljen orvosával ezen mellékhatások kezelésének legjobb módjairól.

  Szívdobogások (nem mellékhatás)

  A szívdobogásokról nem számoltak be az arimidex klinikai vizsgálataiban. (A szívdobogásokkal érezheti, hogy a szíve csapkod, verseny vagy kihagyja a ritmust.) Ritkán számoltak be más szívvel kapcsolatos mellékhatásokról, mint például a szívroham és az angina. (Az angina egy olyan típusú mellkasi fájdalom, amelyet a szív nem kap elegendő oxigént.) A nők tamoxifent szedtek. (Az aromatáz -gátlók olyan gyógyszerek osztálya, amely magában foglalja az arimidexet.) Ezek a mellékhatások tartalmaztak rendellenes szívverés mintákat és a szívszelepekkel kapcsolatos problémákat. További kutatásokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez.

  Ha bármilyen szívproblémája van, beszéljen orvosával arról, hogy az arimidex megfelelő -e az Ön számára.

  Ha szívdobogása van az arimidex szedése közben, azonnal hívja orvosát. Hívja az orvosát is, ha megváltozik a szívverés mintája, az új vagy romló mellkasi fájdalom vagy a légszomj. De ha a tünetei életveszélyesnek érzik magukat, hívja a 911 -et. amelyeket általában használnak vagy ajánlottak. Ügyeljen azonban arra, hogy vegye be az orvos által előírt adagot. Orvosa meghatározza a legjobb adagot, hogy megfeleljen az Ön igényeinek.

  A gyógyszer formái és erősségei

  arimidex 1 mg-os tablettákként érkeznek, amelyeket szájon keresztül vesznek.

  emlőrák adagja

  Az emlőrák arimidex szokásos adagja egy napi egyszeri tabletta. A legjobb, ha minden nap egyszerre veszi az adagot.

  Mi lenne, ha hiányzik egy adag?

  Ha elfelejti egy adag arimidexet venni, akkor vegye figyelembe az elmulasztott adagot, amint emlékszel. Ha azonban majdnem ideje a következő adagnak, csak hagyja ki a kihagyott adagot, és vegye be a következő adagot a szokásos módon. Ne vegyen össze két adagot, hogy pótolja a kihagyott adagot.

  Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ne hagyja ki az adagot, próbáljon emlékeztetőt beállítani a telefonján. A gyógyszeres időzítő is hasznos lehet.

  Hosszú távon kell használnom ezt a drogot? A

  arimidex-et az emlőrák hosszú távú kezelésére szánták. Ha Ön és orvosa úgy dönt, hogy az Arimidex biztonságos és hatékony az Ön számára, akkor valószínűleg hosszú távon veszi.

  Az, hogy milyen idő alatt veszi ezt a gyógyszert, attól függ, hogy milyen rákot használ. Az alábbiakban leírjuk az arimidex által megadott tipikus időtartamot. De hogy biztosan tudja, mennyi ideig kell vinni az Arimidex -et, beszéljen orvosával.

  előrehaladott emlőrák esetén

  Ha arimidexet szed az előrehaladott emlőrák kezelésére, akkor általában a gyógyszert, amíg orvosa úgy érzi, hogy ez a kezelés megfelelő az Ön számára – (Az előrehaladott emlőrák esetén a rák elterjedt a közeli területeken vagy a nyirokcsomóknak, úgynevezett lokálisan előrehaladott mellráknak, vagy a test más részeire terjedt, úgynevezett metasztatikus emlőrák.)

  korai emlőrák esetén

  Ha arimidexet szed a korai emlőrák adjuváns kezelésére, akkor a gyógyszert általában legalább 5 évig szedi. Az adjuváns kezelést arra használják, hogy csökkentsék az emlőrák visszatérésének vagy terjedésének kockázatát, miután azt már műtéttel kezelték. (A korai emlőrák esetén a rák nem terjedt ki sem a mellé, sem a hónaljban lévő nyirokcsomókból.)

  Jelenleg nem ismert, hogy az arimidexet ezen öt év után folytatni kell -e. És ha igen, akkor az első öt év elteltével nem ismert, hogy ezt meg kell tenni.

  Egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy az emlőrák kevésbé valószínű, hogy visszatér, ha egy aromatáz -gátlót további öt évre vesznek az adjuváns kezelés első öt éve után. (Az aromatáz -gátlók a gyógyszerek osztálya.) A kezelési megközelítéssel a gyógyszert összesen 10 évig szednék. Más tanulmányok azonban nem mutattak előnyt a kezelésnek a szokásos éveken túli meghosszabbításában.

  Ezen felül egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy az Arimidex összesen 10 évre történő bevétele nem nyújt több előnyt, mint összesen 7 évig.

  Mennyi ideig szed az arimidex a korai emlőrákhoz, attól függ, mennyire valószínű, hogy az emlőrák visszatér. Ez a kezelés mellékhatásainak kockázatától is függ.

  arimidex használja a

  Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökséget (FDA) jóváhagyja a vényköteles gyógyszereket, például az arimidex bizonyos körülmények kezelésére. Az arimidex más körülmények között is használható a címkén kívül. A címkén kívüli használat akkor fordul elő, amikor egy olyan gyógyszert használnak, amelyet egy állapot kezelésére hagynak jóvá egy másik állapot kezelésére.

  ARIMIDEX az emlőrákhoz Arimidex-et az FDA-val jóváhagyják a mellrák kezelésére olyan nőkben, akik menopauza átmentek.

  Különösen az arimidex-et használják az emlőrák következő típusainak kezelésére:

  • A korai hormonreceptor-pozitív (HR+) emlőrák. Az ilyen típusú rák esetében az arimidex kap arra, hogy csökkentse az emlőrák visszatérésének vagy elterjedésének kockázatát, miután azt már műtéttel kezelték. Az ilyen típusú kezelést adjuváns kezelésnek nevezzük. (A korai emlőrák sem terjedt ki sem a mellé, sem a hónaljban lévő nyirokcsomókból. És a HR+ rákot stimulálják, hogy hormonok, beleértve az ösztrogént is növekedjenek.) HR+ vagy HR-ismerő. A lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus emlőrákot általában nem kezelhetik műtéttel. Ilyen körülmények között az arimidex-et használják első vonalbeli kezelésként. Az első vonalbeli kezeléssel a gyógyszer az első kezelés, amelyet a rákhoz használtak. (Helyileg a